Afscheid nemen is lastig

Afscheid van een dierbare is een verdrietige gebeurtenis. Het is nooit gemakkelijk om afscheid te nemen. Soms heb je veel tijd, soms heb je weinig tijd. In beide gevallen blijft het moeilijk.

Een heel belangrijke dag

De dag van de begrafenis of crematie zelf beleef je vaak in een roes. Het is de laatste dag dat iemand nog tastbaar in de buurt is. En misschien zijn er kinderen die je aandacht nodig hebben. Dan blijft er minder tijd voor jezelf over om op deze dag echt afscheid te kunnen nemen.

Foto’s

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Zo kan het fijn zijn om op een later moment de beelden van die dag nog eens rustig te bekijken. Door foto’s kan de herinnering aan het afscheid gemakkelijk opgeroepen worden en dat laat de liefde weer stromen.

Beelden kunnen je helpen bij het verwerken van het verlies

Zowel aan de begrafenis van mijn opa als ook van mijn oma heb ik alleen nog herinneringen. Mijn opa is overleden toen ik 12 jaar oud was. Het enige dat ik mij daarvan nog kan herinneren zijn wat vage beelden. Mijn oma werd geboren in Sidoarjo, Indonesië en ik herinner mij dat er 2 grote Javaanse poppen bij haar graf stonden tijdens de begrafenis. Ik vind het jammer dat er van hun begrafenis geen foto’s zijn gemaakt.
Ook voor jonge kinderen kan het heel waardevol zijn als er foto’s van een afscheid worden gemaakt. Met beelden houd je de herinnering levend. Zo kunnen zij altijd later de foto’s nog eens terugkijken op een plek waar ze zich prettig voelen en op een moment waarop ze er behoefte aan hebben.
Vergeet ook familieleden en dierbare vrienden in het buitenland niet. Foto’s kunnen troost bieden aan degenen die niet aanwezig konden zijn. Ze kunnen dan, dankzij de foto’s, toch nog op het afscheid terugkijken.

Persoonlijk gesprek

Omdat dit zo’n belangrijke dag is vind ik het van groot belang om eerst persoonlijk kennis met u te maken voordat ik kom fotograferen. Het lijkt me voor u vreselijk wanneer u pas op de dag zelf kennis maakt met de fotograaf. Die vervolgens foto’s maakt van momenten die voor u heel intiem en emotioneel zijn.
In een persoonlijk gesprek bespreek ik graag samen met u wat er gefotografeerd wordt. Wat belangrijk is voor u en wat u graag mee wilt nemen in uw herinneringen. Alles is bespreekbaar, zoals een combinatie van de afscheidsdienst, de condoleance en de koffietafel, alsook de opbaring, het sluiten van de kist en/of het verstrooien van de as.

Reageren is niet mogelijk